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Ref. No. 14-0004 

Dear Ms. Quinn: 

MAR 1 9 2014 

1200 New Jersey Avenue, SE 
Washington, D.C. 20590 

This is in response to your January 8, 2014 email requesting clarification of the Hazardous 
Materials Regulations (HMR; 49 CPR Parts 171-180) concerning the filling capacity of 
cylinders manufactured and used under DOT -SP 1 0788. This special permit authorizes a non­
specification cylinder, conforming to a specification DOT 39 cylinder, except that the 
requirement of§ 173.302a(a)(1) is waived. Specifically, you ask if a cylinder authorized 
under DOT SP-10788 is subject to§ 173.302a(a)(3) which limits the capacity of a DOT 39 
cylinder not to exceed 1.23 L (7 5 cubic inches) when filled with a Division 2.1 material. In 
your letter you note that paragraph 7 of the special permit states that the cylinder's maximum 
water capacity may not exceed 10 pounds (277 cubic inches). 

The answer is yes. Cylinders manufactured or used under DOT-SP 10788 are subject to the 
1.23 L (75 cubic inches) limit prescribed in§ 173.302a(a)(3) when filled with a Division 2.1 
material. DOT-SP 10788 provides that cylinders authorized under this special permit must 
conform to the requirements of a specification DOT 39 cylinder except that the requirement 
of§ 173 .302a( a)( 1) is waived. The maximum water capacity of 1 0 pounds (277 cubic inches) 
referenced in paragraph 7 of the special permit is a standard requirement for DOT 39 
cylinders with a service pressure exceeding 500 p.s.i.g. and not unique to DOT -SP 10788. 

I hope this information is helpful. If you have further questions, please contact this Office. 

Sincerely, 

International Standards Coordinator 
Office of Hazardous Materials Standards 
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FACSIMILE: 703·549·0728 

January 8, 2014 

Director, Office of Hazardous Materials Standards 
U.S. Department of Transportation 
PHH-10, East Building, 
1200 New Jersey Avenue, SE 
Washington, DC 20590 

Dear Mr. Betts: 

RE: Request for Interpretation of 49 CFR 173.302a (a)(3) 

E. A. ALTEMOS 
PATRICIA A. QUINN 

This letter is to request an interpretation of the applicability ofthe requirement in 
49 CFR 173.302a (a)(3), which limits the capacity of a DOT specification 39 cylinder to 
not to exceed 1.23 L (75 cubic inches) when filled with a Division 2.1 material, to non­
specification cylinders being manufactured and used under DOT special permit, DOT -SP 
10788. 

DOT -SP 10788 (copy attached) authorizes a non-specification cylinder, 
conforming to a DOT specification 39 cylinder, except as provided in the permit. The 
regulation waived in the permit is 49 CFR 173.302a (a)(l). Under paragraph 7., of 
DOT-SP 10788, the maximum water capacity of the non-specification cylinder may not 
exceed 10 lbs. (277 cubic inches). In addition, paragraph 6., authorizes Division 2.1 
flammable gases listed in 49 CFR that are authorized in DOT specification 39 cylinde1s. 

Does the requirement in 49 CFR 173.302a (a)(3), that limits the capacity of a 
DOT specification 39 cylinder not to exceed 75 cubic inches when filled with a Division 
2.1 material, apply to the cylinders being used under DOT -SP 10788 that may be 
manufactured up to 277 cubic inches? Are you limited under the special permit when 
filling the non-specification cylinders with Division 2.1 materials to 75 cubic inches? 

Since the cylinders authorized by DOT-SP 10788 are not DOT specification 39 
cylinders, but rather non-specification cylinders, the applicability of 49 CFR 173.302a 
(a)(3) is not clear. 
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Please do not hesitate to contact me at 703-549-0727, or by e-mail to 
pquinn@pipeline.com if you have any questions concerning this request. 

Attachment: DOT -SP 10788 


